Vo Trong Nghia blends traditional Vietnamese values and materials with new architectural forms and presents a community center made of bamboo

0

Dong Na, Hoi An, Vietnam

Calm Casamia Community House by Vo Trong Nghia and Nguyen Tat Dat is a project located in this newly planned residential area, designed to be durable and withstand severe weather, and features an intricate arched ceiling that reaches a maximum height of almost 9 meters.

Calm Casamia Community House

The project has been awarded a 2023 International Architecture Award from The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture, Design, and Urban Studies.

It is situated within close proximity to Hoi An’s Ancient Town, a city of melting-pot history and one of UNESCO’s heritage sites.

Right beside the building is a mesmerizing river called Cổ Cò, which brings freshness and a great view.

The amenities provided by this community house range from, but are not limited to, restaurants, traditional goods stalls, conferences, and meeting spaces.

Calm Casamia Community House

Standing next to the Ancient Town, such a bamboo structure gives greater importance to the traditional beauty and indigenous architecture.

Bamboo is a natural and sustainable material, which makes the design sustainable and intimate to nature.

Hoi An is a land of areca trees and the structural form and details of the design resemble the branches and leaves of such an indigenous plant.

The bamboo structure shows appreciation for local craftsmanship.

The urban center also houses 3,000 palm trees and the bamboo structure of Calm Casamia Community House is positioned well in the midst of the dense palm forest.

Calm Casamia Community House

The bamboo structure is unique and its structural capacity can withstand many heavy storms that come to Hoi An every year.

The bamboo structure is placed strategically in different directions to create an enriching spatial quality inside.

In fact, there are a variety of structural bamboo frame modules, connected together from different positions and angles before being braced densely on the outside to create a surface effect.

The lightness and fluidity also derive from the open space created by long-span bamboo frames, connecting the inside and outside beautifully.

Project: Calm Casamia Community House
Architects: Vo Trong Nghia Company Limited
Lead Architect: Vo Trong Nghia and Nguyen Tat Dat
Design Team: Nguyen Duy Phuoc, Henry Wen, To Quang Cam, Luu Tran Anh Vu, Nguyen Thi Thien Nhien
General Contractor: Vo Trong Nghia Company Limited
Client: Dat Phuong Group
Photographs: Hiroyuki Oki


link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *